Μεγάλη η εξαγωγική δυναμική του ελληνικού κρασιού

Της Νένας Μαλλιάρα
Στις πλαγιές της Επανομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, ένας ιδιαίτερα φροντισμένος αμπελώνας περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο όπου παράγονται τα γνωστά κρασιά του Κτήματος Γεροβασιλείου. 
Η επιβράβευση όλων των προσπαθειών του κ. Ευάγγελου Γεροβασιλείου και των συνεργατών του έρχεται με διακρίσεις του ίδιου και των κρασιών του σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η παγκόσμια αποδοχή της οινικής πορείας του περιλαμβάνει τη βράβευση του Κτήματος ανάμεσα στα εκατό καλύτερα οινοποιεία για έξι χρονιές, την αναγνώριση του ίδιου ανάμεσα στους έξι καλύτερους οινοπαραγωγούς στον κόσμο και πλήθος σημαντικών βραβείων όλων των κρασιών του.
Το Κτήμα Γεροβασιλείου αποτελεί ένα επιχειρηματικό success story και υποδεικνύει τον δρόμο της εξωστρέφειας που χρειάζεται το νέο παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής Οικονομίας.
Μιλώντας στο Capital.gr, ο  κ. Ευάγγελος Γεροβασιλείου επισημαίνει τα προβλήματα που συναντούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται στον αγροτικό τομέα και δη στον κλάδο της οινοποιίας.
  
- Κύριε Γεροβασιλείου, ως επιχείρηση, το Κτήμα Γεροβασιλείου έχει πολύ σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Εξάγετε το 30% της παραγωγής σας. Πώς καταφέρατε να αντιμετωπίσετε την κρίση, τα capital controls και την δυσπιστία των αγορών απέναντι στην χώρα, παραμένοντας, μάλιστα, μία κερδοφόρα επιχείριση; 
Εξάγουμε τα κρασιά μας σε Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία και Αμερική με κυριότερες χώρες τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αγγλία και την Γερμανία. Σε αυτό βοήθησαν αρκετά και τα προγράμματα προβολής του ελληνικού κρασιού σε Τρίτες Χώρες. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στο εξωτερικό για τις ελληνικές ποικιλίες και εμείς επικεντρωνόμαστε στα κρασιά μας Μαλαγουζιά και Αvaton (λημνιό, μαυρούδι, μαυροτράγανο), τα οποία μας ανοίγουν τον δρόμο και για διεθνείς ποικιλίες που ευδοκιμούν άψογα στο μικροκλίμα μας. Στο παρελθόν συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο φυσικά. 
Οι εξαγωγές την περίοδο των capital controls ενίσχυσαν τη ρευστότητα της εταιρίας μας, γεγονός που μας βοήθησε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της. Από την άλλη, η δυσπιστία κάποιων συνεργατών μας οδήγησε στην αναγκαία προπληρωμή τιμολογίων, που ευτυχώς εξαλείφθηκε γρήγορα χάρη στην καλή πίστη και αμοιβαία εμπιστοσύνη χρόνων. 
- Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που συναντήσατε στην επιχειρηματική σας πορεία, ως Έλληνας επιχειρηματίας, και τι θεωρείτε ότι χρειάζεται να κάνει η Πολιτεία, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, προκειμένου να δώσει ώθηση στην ελληνική επιχειρηματικότητα και στις εξαγωγές;
Εμπόδια που έχουμε συναντήσει, και συνεχίζουμε δυστυχώς να αντιμετωπίζουμε, είναι η γραφειοκρατία του ελληνικού Δημοσίου, η καθυστέρηση της έγκρισης προγραμμάτων και κυρίως η μη χορήγηση αδειών φύτευσης. Αν η Πολιτεία θέλει να βοηθήσει πραγματικά τον κλάδο πρέπει καταρχήν να επεκτείνει τη χορήγηση αδειών φύτευσης ώστε να μπορέσουμε να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο στον αμπελώνα. Είναι αντιφατικό από τη μία να θέλουν να ωθήσουν τις εξαγωγές και από την άλλη να βάζουν εμπόδια στην γεωργική εκμετάλλευση οινοποιείων που επενδύουν στις εξαγωγές, αναδεικνύουν τα ελληνικά προϊόντα και φέρνουν πίσω σημαντικό συνάλλαγμα. 
- Πώς γεννήθηκε το Κτήμα Γεροβασιλείου και ποια είναι η παραγωγή του;
Το Κτήμα Γεροβασιλείου γεννήθηκε το 1981 στην περιοχή της Επανομής και είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και επιμονής. Ξεκίνησα με μικρές φυτεύσεις στην πατρογονική γη εικοσιπέντε στρεμμάτων και σήμερα αριθμούμε 720 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα που περικλείουν το σύγχρονο οινοποιείο. Η ετήσια παραγωγή μας φτάνει αισίως τις 450.000 φιάλες και χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα που επισφραγίζεται συνεχώς από διεθνείς διακρίσεις. Μόνο τον τελευταίο μήνα, η Μαλαγουζιά μας συγκαταλέχθηκε στα 100 καλύτερα κρασιά του κόσμου από δύο από τα σημαντικότερα περιοδικά κρασιού, το Wine Spectator και Wine and Spirits. Οι διακρίσεις αυτές, και φυσικά η προτίμηση του κόσμου για το κρασί μας, μας ωθούν να προσπαθούμε ακόμα πιο σκληρά. 
- Ποια είναι η θέση και οι προοπτικές του ελληνικού κρασιού στις διεθνείς αγορές; Είναι ποιοτικά ανταγωνιστικό με κρασιά χωρών που έχουν καθιερωθεί στις αγορές;
Το ελληνικό κρασί, όπως καταδεικνύουν και οι σταδιακά αυξανόμενες εξαγωγικές τάσεις του, έχει μεγάλη δυναμική και προοπτικές. Το προϊόν έχει αναβαθμιστεί  ραγδαία και τολμώ να πω πως ειδικά το λευκό κρασί έχει μια από τις καλύτερες-αν όχι την καλύτερη- σχέση ποιότητας-τιμής στον κόσμο. Θεωρώ όμως ότι η προτίμηση αυτή προς το ελληνικό κρασί δεν είναι απλώς μια τάση της αγοράς ως προς κάτι καινούργιο. Είναι αποτέλεσμα της ποιοτικής δουλειάς των οινοπαραγωγών, της παράδοσης και φυσικά της χαρισματικής ελληνικής γης και γι’ αυτό πιστεύω πως θα διαρκέσει. 
- Ο αγροτικός τομέας της χώρας παρουσιάζει το φαινόμενο της πολυδιάσπασης γης και συμφερόντων. Ποια είναι η εικόνα στον κλάδο της οινοποιίας; 
Η πολυδιάσπαση είναι ένα φαινόμενο που αφορά άμεσα και τον αμπελοοινικό κλάδο και αυτό φαίνεται με ένα απλό παράδειγμα: Οι εκμεταλλεύσεις άνω των 100 στρεμμάτων που μπορούν να είναι βιώσιμες, είναι σχεδόν 120, ενώ αμπελώνες κάτω των 5 στρεμμάτων για οικογενειακή χρήση αποτελούν πάνω από το 50% των αμπελώνων της χώρας. Άρα, η πολυδιάσπαση των γεωργικών εκτάσεων σε μικρούς κλήρους μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη υγιών και σύγχρονων κάθετων εκμεταλλεύσεων. 
-  Μπορεί ο κλάδος της οινοποιίας να κρατήσει τους Έλληνες νέους στη χώρα τους; 
Ο κλάδος της οινοποιίας παρουσιάζει πολλές δυνατότητες καθώς γίνεται όλο και πιο ευρύς. Σήμερα αριθμούμε περίπου 1.300 μικρά και μεγάλα οινοποιεία, τα οποία επανδρώνονται από ανθρώπους που έχουν ειδικευτεί σε αντίστοιχες σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το ότι η ενασχόληση με το κρασί προσελκύει όλο και περισσότερους νέους φαίνεται επίσης ξεκάθαρα από τα δεκάδες βιογραφικά που δεχόμαστε καθημερινά στο Κτήμα μας. Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπω νέα παιδιά, με όρεξη για δουλειά και γνώσεις, να θέλουν να ασχοληθούν με τη γη και μέσα σε αυτά να συγκαταλέγονται και τα δικά μου παιδιά, που επιθυμούν να συνεχίσουν την επιχείρηση μας με το ίδιο μεράκι. 
Αντιλήψεις που θέλουν τα λαμπερά μυαλά να γίνουν γιατροί ή δικηγόροι  έχουν παραμεριστεί και ο κόσμος στρέφεται σιγά σιγά προς τις πραγματικές πηγές πλούτου αυτής της χώρας. Να και ένα θετικό αποτέλεσμα της κρίσης…
- Αντιλαμβάνεστε το κρασί και ως πολιτιστικό αγαθό της Ελλάδας. Πώς επενδύει το Κτήμα Γεροβασιλείου στον πολιτισμό; Πόσο έχει συμβάλει στην εξωστρέφεια της περιοχής το Κτήμα και το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου;
Το κρασί είναι συνυφασμένο με την παράδοση, την τέχνη και τον πολιτισμό. Έτσι το αντιλαμβανόμαστε και το αντιμετωπίζουμε κι εμείς μέσω του Μουσείου Οίνου Γεροβασιλείου, που από το 2008 αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης πολλών επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Εκτός από σημαντικό μνημείο της παγκόσμιας αμπελοοινικής κληρονομιάς, το Μουσείο μας αποτελεί την αφορμή διαφόρων εκδηλώσεων και διαλέξεων, που αφορούν άλλοτε το κρασί, άλλοτε τη φιλοσοφία, την τέχνη κ.λπ. Για παράδειγμα, πριν από μερικές μέρες είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε τον μεγάλο διεθνή σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, ο οποίος μας μίλησε για τη ζωή του και τον κινηματογράφο.
- Από την προσωπική σας πορεία και εμπειρία, τι είναι αυτό που κάνει έναν επιχειρηματία επιτυχημένο;
Η συνέπεια στον στόχο του, η υπομονή και το θάρρος. Για να πετύχει κάποιος πρέπει να προσπαθήσει, να το τολμήσει και να μένει πιστός στις αρχές του, όσο κλισέ και αν ακούγεται αυτό.  

Δημοφιλείς αναρτήσεις