«Εξωση» σε 60 οικογένειες Ρομά στο δήμο Θερμαϊκού

Υπό διωγμόν βρίσκονται 60 οικογένειες Ρομά οι οποίες εδώ και 12 χρόνια ήταν εγκατεστημένες σε οικόπεδο του δήμου Θερμαϊκού στην περιοχή της Περαίας.
Μετά την απόφαση της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει το οικόπεδο, έκτασης 100 στρεμμάτων, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, οι αθίγγανοι καλούνται να μετακομίσουν άμεσα, αλλά κανένας φορέας δεν προτίθεται να παραχωρήσει έκταση για τη μετεγκατάστασή τους.
Ηδη η πρώτη κρούση προς το δήμο Δέλτα είχε αρνητικό αποτέλεσμα. «600 οικογένειες Ρομά διαβιούν εδώ και χρόνια στις δημοτικές ενότητες Αξιού, Εχεδώρου και Χαλάστρας και αποτελούν μέρος του κοινωνικού ιστού. Η προτεινόμενη μετεγκατάσταση κι άλλων οικογενειών στο δήμο Δέλτα και μάλιστα ξένων ως προς τον υφιστάμενο πληθυσμό θα δημιουργήσει κοινωνικά προβλήματα και αντιδράσεις», απάντησε ο δήμαρχος Δέλτα, Νίκος Γιουτίκας, στην επιστολή των Οικολόγων Πράσινων.
«Να αποχωρήσουν!»
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Αλεξανδρής, επισημαίνει την ανάγκη οριστικής και άμεσης αποχώρησης των οικογενειών. «Οσο ανθρωπιστικά κι αν βλέπουμε το ζήτημα, η αλήθεια είναι πως αυτοί οι άνθρωποι είναι καταληψίες και πρέπει να αποχωρήσουν. Τους έχουμε ζητήσει να φύγουν οικειοθελώς, αλλά, αν συνεχιστεί αυτή η καθυστέρηση, φοβάμαι ότι μπορεί να χρειαστεί να λάβουμε δραστικά μέτρα για την απομάκρυνσή τους», δηλώνει.
Η παραχώρηση της έκτασης στο ΠΑΜΑΚ αποφασίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι και, όπως αναφέρει στον «Α» ο πρύτανης, Γιώργος Χατζηδημητρίου, αυτή η πρωτοβουλία θα αποτελέσει μία ανάσα για το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, στη συγκεκριμένη έκταση σχεδιάζεται να μεταφερθούν τα προπτυχιακά τμήματα τριών σχολών στα οποία φοιτούν περίπου 2.000 σπουδαστές, ενώ παράλληλα προγραμματίζεται η λειτουργία βιβλιοθήκης και γυμναστηρίου. «Προτού προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε κίνηση ή ακόμη και στην υπογραφή των συμβολαίων, θα πρέπει πρώτα να λυθεί το ζήτημα των οικογενειών που διαβιούν στη συγκεκριμένη έκταση», ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου.
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις