Τελικά, είναι ακατάλληλο το νερό σε δήμους της Θεσσαλονίκης;

Από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα παρακάτω σχετικά τα δημοσιεύματα περί ακαταλληλότητας νερού του δικτύου ύδρευσης οικισμών Μ.Ε. Θεσσαλονίκης :

«Η ευθύνη παροχής και ελέγχου της ποιότητας του πόσιμου νερού ανήκει σύμφωνα με το νόμο, στους Δήμους, στις Δημοτικές Επιχειρήσεις και στις αρμόδιες Υπηρεσίες τους (ΔΕΥΑ κτλ.)
Η Υγειονομική Υπηρεσία, σαν υπηρεσία της Περιφέρειας, ασκεί σύμφωνα με τη νομοθεσία, τακτικό εποπτικό έλεγχο σε β’ βαθμό, στους παραπάνω Φορείς, με σκοπό την διαπίστωση εάν η ποιότητα του νερού εκπληρώνει τους όρους που καθορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.
Στα πλαίσια αυτά, η Διεύθυνση Περιβ. Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, διενέργησε κατά το έτος 2011, δειγματοληψίες νερού στην πλειονότητα των δικτύων ύδρευσης των οικισμών της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης. Στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκε από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων ότι η ποιότητα του νερού δεν ανταποκρινόταν στους όρους της υγειονομικής διάταξης, έγιναν γραπτές εισηγήσεις προς τους αρμοδίους για τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων, με επισημάνσεις και συστάσεις για τα επανορθωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Οι Δήμοι, στο σύνολό τους, έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα εξυγίανσης του πόσιμου νερού προκειμένου να αποκατασταθούν τα διαπιστωθέντα προβλήματα, γεγονός που έκαναν γνωστό στην Υπηρεσία μας, με την κοινοποίηση αποτελεσμάτων των εργαστηριακών τους αναλύσεων και άλλων σχετικών τεχνικών δελτίων.
Η Δ/νση Περιβ. Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, πρέπει σύμφωνα με τη νομοθεσία, να διενεργήσει επανέλεγχο για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης των παραπάνω φορέων.
Αυτό όμως, δεν έχει γίνει εφικτό μέχρι και σήμερα, διότι η αρμόδια Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου απέρριψε την αίτησή μας να χρηματοδοτηθεί από την ΠΚΜ η αποζημίωση που έχει συμφωνηθεί στην προγραμματική σύμβαση με το εργαστήριο Υγιεινής του ΑΠΘ για το έτος 2011 και να τεθεί σε ισχύ εκ νέου, η προγραμματική σύμβαση του τρέχοντος έτους.
Για την επίλυση του προβλήματος και ύστερα από το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τα τελευταία δημοσιεύματα, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας παρενέβη προσωπικά στον Πρύτανη του ΑΠΘ κ. Μυλόπουλο και αφού του εξέθεσε την υφιστάμενη κατάσταση και τους κινδύνους που εγκυμονεί η καθυστέρηση που έχει προκληθεί από την ΥΔΕ, του ζήτησε να ξεκινήσουν και πάλι οι έλεγχοι από εργαστήριο Υγιεινής του ΑΠΘ, πριν ολοκληρωθεί εκκρεμότητα με την υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης. Ο κ. Μυλόπουλος αποδέχτηκε το αίτημα του κ. Τζιτζικώστα και ως εκ τούτου από σήμερα η Υπηρεσία μας θα δρομολογήσει άμεσα και κατ’ απόλυτη προτεραιότητα τους επανελέγχους για την ποιότητα του νερού στα δίκτυα των δήμων της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης.
Μέχρι τότε, για την ποιότητα του νερού των παραπάνω δικτύων, ισχύουν οι διαβεβαιώσεις που δίδουν οι αρμόδιες Δημοτικές Αρχές ».

Πηγη : http://taxalia.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις